Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Μπορεί μια έγκυος να έχει γάτα;

  


 Όταν αποφασίζεις να υιοθετήσεις ένα ζωάκι είναι «για πάντα».
Δυστυχώς όμως αυτό το «για πάντα» δεν ισχύει και τόσο στην περίπτωση που το ζευγάρι περιμένει το πρώτο του παιδί. Έτσι αν το κατοικίδιο είναι γάτα τότε αποφασίζουν να φύγει από το σπίτι εξαιτίας του φόβου τους να μην μολυνθεί η μέλλουσα μανούλα από το τοξόπλασμα. 
Τι ισχύει τελικά; Υπάρχει κίνδυνος για την έγκυο; Ποιες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθεί; Ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγει;
Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί. 
Προσοχή στα κακοπλυμένα λαχανικά και τα μη καλοψημένα κρέατα.Απλοί κανόνες υγιεινής είναι αρκετοί για να προφυλάξουν τις έγκυες που έχουν μολυσμένες γάτες.
Οι μολυσμένες γάτες αποβάλουν το τοξόπλασμα μία με δύο φορές στην ζωή τους για διάστημα πολύ λίγων ημερών και τα μολυσμένα κόπρανα είναι επικίνδυνα μόνο αν μείνουν στο περιβάλλον πάνω από δύο μέρες (3-5 μέρες μετά).
Οι γιατροί που συνιστούν απομάκρυνση των γατιών από το σπίτι (ευτυχώς στις μέρες μας είναι πολύ λίγοι), ας ανανεώσουν τις γνώσεις τους στην παρασιτολογία.
  
Τι είναι η τοξοπλάσμωση;
Το πρωτόζωο Toxoplasma Gondii προσβάλλει τη γάτα και παραμένει στους ιστούς της προσφέροντάς της ανοσία. Η γάτα δεν μολύνει άμεσα τον άνθρωπο. Στο ελάχιστο διάστημα που θα νοσήσει αποβάλλονται µε τα κόπρανά της ωοκύστες του παράσιτου, που γίνονται μολυσματικές µόνο όταν μείνουν πάνω από ένα 24ωρο στο περιβάλλον.
Συνήθως η νόσος είναι ασυμπτωματική ή παρουσιάζει συμπτώματα μέτριου κρυολογήματος. Σπάνια προκαλεί µυαλγίες, πυρετό, λεµφαδενοπάθεια, ηπατομεγαλία και χρειάζεται αντιβίωση. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο άνθρωπος που θα προσβληθεί αποκτά ανοσία για όλη τη ζωή του.
H τοξοπλάσμωση μπορεί να γίνει επικίνδυνη µόνο στις εγκύους που είναι αρνητικές στο τοξόπλασμα, δηλαδή δεν έχουν προσβληθεί ποτέ από το μικρόβιο, επειδή ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα στο έμβρυο, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.
Η αποδόμηση ενός μύθου
Η Μάρω Καρρά είναι μία νέα μανούλα και έγκυος στο δεύτερο παιδάκι της.
Υιοθέτησε δύο αδέσποτα γατάκια το ένα εκ των οποίων τυφλό,  πριν ακόμη αποκτήσει το πρώτο της παιδί. Μεγάλωναν τα αδέσποτα μαζί με την κοιλίτσα μου, στιγμή δεν πέρασε απο το μυαλό μου, μας είπε να εγκαταλείψω τα ζωάκια μου, τα γατιά  αποδέχτηκαν τον γιο μου όταν γεννήθηκε και έχουν μία αρμονική σχέση.
Στην φωτογραφία μάνα και γιος με την αδέσποτη Ζουζού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου